Hírek : A spanyol sikerek receptje |
A spanyol sikerek receptje
repens 2010.07.26. 18:55
Az U-19-es EB elődöntőjébe jutott spanyol válogatott (ld. U-19-es topik!) stábjának fontos tagja Javier Arbizu, az RFEF szakácsa, aki nemrég még a VB-címig jutó nagycsapat élelmezéséről gondoskodott. Az uefa.com interjút készített vele.
Bármely csapat sikereihez szükségesek a kiváló összetevők, ugyanez a helyzet Javier Arbizunál is.
A San Sebastian városában született Arbizu 1990 óta látja el élelmiszerrel a spanyol válogatottakat, ifjúsági és felnőtt versenyeken egyaránt jelen van. A legújabb feladata Normandiába szólította, ahol a kilencedik UEFA U-19 Európa-bajnokság döntője zajlik. Arbizu nem sokkal ezelőtt érkezett haza Dél-Afrikából, ahol az ő ételei az első világbajnoki diadalhoz segítették a nagyválogatottat.
A két évtized alatt, mióta Arbizu a posztján van, öt világbajnokságon, négy Európa-bajnokságon és három olimpián vett részt, nem is beszélve az egyéb világversenyekről. Nem meglepő, legnagyobb feladatának a mostani VB-t tekinti.
- Természetesen nagyon büszke vagyok rá. Nagyon könnyű dolgom volt ott, mert mindeféle alapanyag rendelkezésre állt. Ott voltunk egy évvel korábban is (a Konföderációs Kupán), így már tudtam, mire számíthatok. Könnyű feladat volt, és nagyon büszke vagyok rá. A helyiek sokat segítettek, így nem voltam egyedül. Nagyon kedves emberek.
Arbizu részese volt a későbbi spanyol győzelmi menetnek, amely lassan, de biztosan tette meg az utat a tömegben az eufórikus szurkolók között Madrid utcáin, találkozva végül János Károly király és José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnökkel. Kevesebb, mint három nappal később azonban Arbizu ismét útjára indult, Franciaországba ment az U-19-esekkel. Vajon nem lett volna szüksége némi pihenésre?
- Nem, nem vagyok fáradt, ez egy megnyugtató hely.
Az ilyen megbízások azt eredményezik, hogy Arbizu átlagosan mintegy 200 napot egy évben otthonától távol tölt. Az eltelt évek alatt láthatta, hogyan váltak az egykori ifisták VB-győztessé.
- Torrest, Iniestát és Xavit 16 éves kora óta ismerem. Ez a jelenlegi (U-19-es) válogatott nagyon jó. Korábban várnunk kellett, de most már kiválóak, bár még nagyon fiatalok. Ez egy nagyon jó csapat, és már jól felkészültek.
A munkája iránti rajongása egyértelmű.
- Amikor a fiatal játékosoknak főzök, úgy teszem, mintha a gyerekeimnek tenném. Szeretem a csapatot. Nem gondolok még a nyugdíjra, mert ha ezt tenném, alighanem megölném magam, nem tudnék mit kezdeni az időmmel. Amíg egészséges vagyok és a szövetség is elégedett, folytatom a munkámat.
Forrás: www.uefa.com
|